Ensimmäistä kertaa koirahierontaan - uhka vai mahdollisuus?
18.11.2020
"Tekisi mieli viedä koira hierojalle, mutta mitähän siellä oikein tehdään? Saanko jäädä mukaan hierontaan? Jännittää kuinka koira käyttäytyy. Osaakohan se yhtään rauhoittua vai onko seurauksena täysi katastrofi? Mitä jos se näykkäisee tai jopa puree! Ja mitähän se koirahierojakin haluaa tietää?"

Tuttua? Et ole ainoa! Jokainen koiranomistaja on varmasti pohtinut samoja asioita ennen ensimmäistä käyntiä. Toiset koirat rauhoittuvat nopeammin, toiset vähän hitaammin. Ammattitaitoinen koirahieroja kohtaa koiran yksilönä. Myös eteneminen tapahtuu koiran ehdoilla. Hierojilla on yleensä mahdollisuus tutustumiskäyntiin, joka on hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi kerraksi. Meillä tarjolla on myös pääasiassa pikkupennuille tarkoitettu PentuPuolikas eli puolen tunnin käsittelyharjoittelu. Kun vieraan ihmisen kosketukseen tottuu turvallisesti jo pienenä, niin harvemmin asian kanssa on vanhempana ongelmia. Samalla opitaan rauhoittumista vieraassa paikassa.

Entä sitten kotikäynti? Olisiko se parempi vaihtoehto? Itse teen pääsääntöisesti koirat omalla vastaanotollani, koska tilat ovat helposti desinfioitavissa asiakkaiden välissä. Useamman koiran talouksiin on helpompi tehdä kotikäynti kuin omistajan raahata koko lauma vastaanotolle. Useimmiten kotikäynnin syynä on kuitenkin omistajan tuntemus, ettei koira kykene rauhoittumaan muualla kuin kotona. Osalla koirista tämä pitääkin paikkansa ja erityisesti, jos hierontaa on yritetty ensin muualla. Kotikäynti on aina kalliimpi matkakulujen ym. vuoksi, mutta joskus se on ainoa sopiva vaihtoehto.

Valitsitpa sitten käynnin vastaanotolla tai kotikäynnin, niin aina on omistajan toivottavaa olla paikalla. Voit rapsutella tai silitellä koiraa samalla kun sitä käsitellään. Etenkin ensimmäisellä kerralla se voi rauhoittaa koiraa. Ja mikä tärkeintä - näet koirasi reaktiot hoitoon. Samoin hieroja voi näyttää ja selittää löydöksensä sinulle.

No mitä se hieroja sitten kyselee? Osa haluaa tietää hyvinkin tarkkaan koiran (terveys)historian, jolloin ensimmäinen askel on esitietojen täyttö joko etukäteen tai hieronnan yhteydessä. Varaudu joka tapauksessa kuitenkin kertomaan koirasta tärkeimmät asiat ajanvarauksen yhteydessä: ikä, sukupuoli, rotu, sairaudet ja muut terveyteen liittyvät asiat. Jos koira sairastaa jotain sairautta, niin eläinlääkäriltä on hyvä varmistaa hieronnan soveltuvuus koiralle.
Kerro rehellisesti hierojalle myös koirasi luonteesta. Arka tai varautunut koira saattaa tarvita vähän enemmän aikaa, joten hieroja osaa varata sitä riittävästi tai suositella tutustumiskäyntiä alkuun.
Puremisalttiiden koirien kanssa on hyvä pohtia, onko riski oikeasti kannattava. Jos on, niin tälläiset koirat voidaan hoitaa kuonokoppa päässä.

Yhteenvetona siis: todella harvoin tulee mitään niin ylitsepääsemätöntä, etteikö koiraa saisi hoidettua!
Muista myös, että koirahierojiakin on monella koulutuksella ja kokemuksella. Voit alkuun kysyä lisää eri hierojilta ja vasta sitten päättää, kuka todennäköisesti sopisi parhaiten hoitamaan juuri sinun koiraasi. Harrastaville koirille yleensä hyvä valinta on erityisesti urheilukoiriin perehtynyt urheilukoirahieroja. Useimmilla meistä on pitkä koirakokemus ja harrastustaustaa eri lajeista, jotka tukevat hyvin harrastus- ja työkoirien käsittelyä ja hoitoa.
Eli rohkeasti vaan yhteyttä ja tervetuloa koirahierontaan avoimin mielin! Teitä varten täällä ollaan 👍
-Riina
Kuvat: ©️ Canis Validus/Riina
