Hieronta - koiran hemmottelua?

11.03.2020
Monesti kuulee käytettävän sanaa "hemmottelu" kun kyseessä on koirahieronta. Joko hieman vähättelevässä sävyssä "voi kun itsekin pääsisi hemmoteltavaksi" tai sitten omistajat haluavat tarjota koirilleen jonkun spa-tyyppisen "hemmotteluhetken". Itse en käytä ko. sanaa koskaan työstäni puhuessani. Toki hieronta on myös hyvää psyykelle - rauhoittavaa ja rentouttavaa, mutta miellän sen itse enemmän lihashuolloksi. Pääasiallinen tarkoitus kun on kuitenkin korjata tai ylläpitää koiran lihaksiston ja nivelten kuntoa.
Koirahierojan koulutus (ammattitutkinto) on tiukkaa tutkittua faktatietoa ja koiran rakennetta opetellaan hermostosta lähtien kirjaimellisesti luihin ja ytimiin. Teorian tykittämisen ja latinan pänttäämisen lisäksi se kuuluisa näppituntuma tulee vain tekemällä ja kokemuksen kautta. Pelkkä hemmottelu onnistuisi varmasti vähemmälläkin ja mikä parasta, koiralle ei tarvitse laittaa mitään valaan laulua soimaan. Sille riittää turvallinen olo ja luottamus hierojaan. Moni koira rentoutuu viimeistään sinä vaiheessa kun jumeja aletaan saada auki, jolloin hoidon vastaanottaminen paranee. Sitä ennen hieronta saattaa olla joskus kivuliasta ja koiran reaktioiden (niiden ihan pientenkin) lukeminen vaatii tarkkaa silmää. Ihmispotilaat harvemmin nappaavat kiinni hierojaan, mutta koira on koira ja reagointi sen mukaista. Siksi koiran "kuuntelu" on tärkeää ja se, että hierojalta löytyy eri työkaluja ja tekniikoita vaihtaa taktiikkaa. Koska koira ei osaa puhua, niin ongelmakohtien selvittely on joskus melkoista salapoliisityötä. Etenkin harrastuskoirien kanssa täytyy myös tietää eri koiraurheilulajeista, jotta ymmärtää niiden kuormituksen koiraan. Sitten ovat vielä rakenteen, sairauksien ym tuomat ongelmat. Monilla koirilla saattaa olla pitkäkin kierre eri ammattilaisten käsissä, joten taas uuteen paikkaan tulo voi olla kovakin stressi ja kaukana spa-hetkestä.
Joten kyllä koirahieronnassa on kyse enemmästä kuin pelkästä hemmottelusta. Ammattilainen vaikuttaa niin koiran liikkuvuuteen, palautumiskykyyn, leikkauksista toipumisiin, aineenvaihduntaan, treeneihin ja kisasuorituksiin sekä moneen muuhun. Ei siis vähätellä koirahieronnan merkitystä!


-Riina 

Luo kotisivut ilmaiseksi!