Miksi viedä koira hierojalle?

06.02.2020
Harrastus- ja työkoiralle on terveys äärettömän tärkeä asia. Jos karsitaan heti alkuun pois varsinaiset sairaudet, niin jäljelle jää ah tuo niin kinkkinen lihaksisto. Lihaksiston suurimmat "viholliset" ovat rakenne ja rasitus. Toki koira on tehty juoksemaan ja sehän kyllä onnistuu vaikka vähän huonommillakin kulmauksilla. Koira joutuu kuitenkin kompensoimaan vian jonnekin muualle. Kärjistettynä esimerkkinä yhden jalan loukkaantuminen aiheuttaa ontumisen ja sen, ettei koira käytä tätä kyseistä jalkaa normaalisti. Tällöin muut kolme jalkaa ottavat loukkaantuneen jalan tehtävät ja rasittuvat tavallista enemmän.                                             

Rasitusta aiheuttavat myös harrastukset. Koiraurheilussa suurin osa lajeista on vauhdikkaita erilaisine esteineen, käännöksineen ja ympäristöineen (metsä, halli, rauniot jne). Asiaa ei auta yhtään se, että moni harrastuskoira painaa radalla täysillä. Tärkeää onkin kiinnittää huomiota esim. esteiden turvalliseen suoritustapaan jo koulutusvaiheessa. Turha koheltaminen ja vääränlainen tapa kuormittaa koiraa turhaan

Oikeanlaisen suoritustavan lisäksi on yhtä tärkeää huolehtia harrastuskoiran lihashuollosta. On pidettävä koira siinä kunnossa, että se ylipäätään kykenee suorittamaan. Tähän sisältyy liikunta, ravinto ja lepo. Riittävää palautumista kuormituksesta ei voi ikinä korostaa liikaa! Kuten tiedämme, lihakset kehittyvät nimenomaan levossa. Kun nämä asiat ovat harrastuskoiran kohdalla kunnossa, niin oletettavasti koiran suorituskyky paranee, jolloin saadaan myös kisakentillä parempia tuloksia.
Kääpiösnautseri agilitytreeneissä - maltti on valttia!
Kääpiösnautseri agilitytreeneissä - maltti on valttia!
Miksi sitten koirahieroja - eikö näillä eväillä jo pärjää? Ihmispuolella on tuskin yhtäkään urheilijaa, joka vähättelisi hierojan merkitystä. Säännöllinen hieronta vähentää loukkaantumisriskiä, sillä hoidettu, joustava lihas kestää rasitusta ja iskuja paremmin. Hieronta parantaa myös koiran aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jolloin tärkeät ravintoaineet kulkeutuvat ja imeytyvät elimistöön tehokkaammin eli koira käyttää ravintonsa hyödyllisemmin. Samoin kuona-aineiden poistuminen nopeutuu eivätkä ne esimerkiksi pääse tekemään lihaksista tukkoisia.

 

Voisin esittää tässä kohtaa vastakysymyksen, että _miksi ei_ hierojaa? Jos kohtuullisella panostuksella voit edistää harrastuskoirasi hyvinvointia, pidentää sen harrastusuraa, säästää jopa eläinlääkärikuluissa ja saada todennäköisesti myös parempia kisatuloksia. Toki täytyy muistaa säännöllisyys! Kerran vuodessa ei mitenkään riitä - ihmeisiin ei paraskaan koirahieroja kykene...
Riiseni vepetreeneissä
Riiseni vepetreeneissä
No entä jos hieron koirani itse? 

Ammattilainen katsoo koiraasi vähän eri silmin ja todennäköisesti huomaa asioita, joita omistaja ei. Usein juuri tuon aiemmin mainitun kompensaation vuoksi ongelma ei ehkä olekaan se, mitä omistaja luulee. Lisäksi ammattilainen tietää, kuinka eri lihakset liittyvät toisiinsa puhumattakaan "työkalupakista", josta valita juuri oikeat otteet ja hoitomuoto kyseiselle koiralle. Saat todennäköisesti myös neuvoja ja ehkä jopa läksyjä kotiinviemisiksi. Koulutettu koirahieroja myös tietää tilanteet, joissa hieronta ei koiralle sovi. Tuntematta koiran anatomiaa ja fysiologiaa voi tahtomattaan aiheuttaa suurtakin vahinkoa.

Omistajan on kuitenkin hyvä opetella joitakin asioita, mitä voi itse tehdä. Hieroja ei voi olla treeneissä tai kisoissa mukana, joten esim. lämmittely ja palautus on omistajan harteilla. Pienet venyttelyt ja esimerkiksi tasapainotyynyillä harjoittelu sopii hyvin kotitreeneihin. Näihinkin saat kädestä pitäen opastuksen koirahierojalta.

-Riina

Tottistreeniä hyvällä alustalla
Tottistreeniä hyvällä alustalla
Luo kotisivut ilmaiseksi!